KONTAKT

Noréns Patentbyrå AB
 Stockholm
+46 8 545 874 00
norens@norens.se

Om patent

Ett beviljat patent är ett mycket kraftfullt verktyg för att skydda en uppfinning. Patentet skapar en ensamrätt till teknologi och kan användas för att skydda marknadsandelar eller för att skapa värde på annat sätt. Om man inte själv har resurser för att utveckla en produkt så kan patenträtten upplåtas genom ett licensavtal.

Patent är ett kraftfullt verktyg för att skapa värde genom att skydda din uppfinning. 
Vår mångåriga erfarenhet av kommersialisering av ny teknik tillsammans med djup kunskap om patentsystemet gör oss till en bra samtalspartner för att hitta rätt typ av skydd. Vår ambition är att bygga långsiktiga relationer med våra klienter, så att den ansvarige konsulten för en klient alltid är väl insatt i både historiken och det aktuella marknadsläget.

För mer specifik information, se någon av följande sidor:

Mekanik, IT & Software, Kemi, Konsumentprodukt

FAQ PATENT

Jag har kommit på en bra idé, hur gör jag för att skydda den?

Kontakta oss, så kan vi gemensamt komma fram till om idén bör skyddas och i sådana fall hur.

Jag har en idé, men vet inte om jag borde patentskydda den eller söka ett mönsterskydd?

Patent används för att skydda tekniska funktioner, och skyddar inte utformningen hos en produkt som sådan. Mönster, å andra sidan, tar ingen hänsyn till tekniska funktioner, utan skyddar bara själva utformningen. Därför beror det på om idén framförallt är teknisk, eller om den till exempel är ny formgivning av en i sig känd produkt. I många fall utgör ett mönsterskydd dessutom ett kostnadseffektivt sätt att komplettera ett patentskydd.

Gäller ett svenskt patent över hela världen?

Nej, det gäller bara i Sverige. Alla patenträttigheter är i princip nationella, men vissa regionala patent går också att få, till exempel i Europa.

Kan jag söka ett världspatent?

Nej, något världspatent finns inte. Alla patenträttigheter är i princip nationella eller regionala, men det finns vissa genvägar att gå för att underlätta sökandet. Man kan inlämna en så kallad internationell patentansökan, enligt Patentsamarbetskonventionen (Patent Cooperation Treaty, PCT), men en sådan ansökan måste fullföljas nationellt inom cirka 30 månader från första ingivningsdagen. Efter fullföljning måste man driva dessa ansökningar till patent på vanligt sätt inför respektive nationellt patentverk. Man skjuter alltså på detta sätt upp kostnaderna och administrationen kring de olika ansökningarna, såväl som själva beslutet beträffande vilka skyddsländer i vilka patentskydd önskas. Dessutom kan man spara kostnader om nyhetsgranskningen i PCT-ansökan visar att uppfinningen är i allt väsentligt tidigare känd. Då avstår man från de kostnadskrävande nationella patentansökningarna. Dessutom kan man ansöka om regionalt skydd inom Europa.

Kan jag ansöka om europeiskt patent?

Ja, det görs genom att lämna in en europeisk patentansökan, som täcker de flesta europeiska länder och även några länder utanför Europa. Efter godkännande resulterar ansökan i ett knippe av separata nationella patenträttigheter eller ett europeiskt enhetspatent.

 

En europeisk patentansökan kan leda till patentskydd även i icke-EU länder såsom Storbritannien, Schweiz och Norge.

Ska jag vänta tills jag fått patent i Sverige innan jag söker i andra länder?

Nej. Patentskydd i andra länder bör, för att kunna utnyttja den så kallade prioritetsrätten, sökas inom 12 månader från det att den första patentansökan lämnades in avseende en viss uppfinning. I det fall den första ansökan lämnades in i Sverige har man vanligen ännu inte hunnit få något patent där när 12 månader har gått. I undantagsfall kan man söka i utlandet något senare, innan den första ansökan blir offentlig efter 18 månader, förutsatt att man inte på annat sätt gjort innehållet i ansökan känt, men som generell regel bör man lämna in ansökningar i andra länder inom 12 månader från den första (tex. svenska) ansökan.

När kan jag börja prata om / visa min uppfinning?

Så snart en första patentansökan lämnats in avseende uppfinningen. Det kan emellertid vara lämpligt med sekretessavtal.

Vad tillför patentombudet?

Patentombudet ger råd kring lämpliga skyddsstrategier utifrån uppdragsgivarens faktiska situation. I det fall uppdragsgivaren önskar patentskydda sin teknik utarbetar patentombudet hela patentansökan, sedan han fått tillräckliga uppgifter från uppfinnaren. Ombudet håller reda på alla tidsfrister, och sköter all korrespondens med patentverk och särskilt utvalda ombud över hela världen i enlighet med uppdragsgivarens önskemål.

Kan jag ansöka om patent själv?

I vissa fall. Men det är klokt att anlita ett professionellt ombud. Patentskyddet bestäms av formuleringar i patentkraven, och tillräckligt stöd för dessa måste finnas i beskrivningen. Inget nytt tekniskt material får läggas till i efterhand, och därför är det ofta svårt att reparera en ansökan som från början är bristfällig. Det är därför lämpligt att låta ett erfaret patentombud utforma ansökningen från början. Dessutom kan ett patentombud hjälpa till med att få det sökta patentskyddet att passa in i den större strategin avseende immateriella rättigheter på ett väl avvägt och kostnadseffektivt sätt.

KONTAKTA

Heléne Strandin

Heléne Strandin

Patent & designkonsult

Anders Bratt

Anders Bratt

PATENTKONSULT

T +46 8 545 874  03
M +46 70 622 73 51

anders.bratt@norens.se

Fredrik Möllborn

Fredrik Möllborn

KONSULTchef & U.S. PATENT AGENT

T +46 8 545 874  20
fredrik.mollborn@norens.se